Wat kost een slagboom?

Slagbomen bestaan in vele verschillende soorten en maten en worden toegepast in vele sectoren. Of het nou gaat om een slagboom voor een parkeerterrein of bij bruggen of tunnels: voor elke situatie is een passende slagboom. Maar wat kost een slagboom eigenlijk? In deze blog vertellen wij u meer over de prijs van een slagboom en hoe deze prijs is opgebouwd. 

Waar moet u op letten bij het kopen van een slagboom?

Voordat wij meer gaan vertellen over de prijs van een slagboom, is het belangrijk om u te attenderen op een aantal punten waar u op dient te letten bij de aankoop van een slagboom. Als u onderstaande punten duidelijk op papier heeft gezet voor uzelf, is het direct duidelijk waar u naar op zoek moet.

 1. De toepassing
  Waar gaat u de slagboom plaatsen? Gaat het om een parkeerterrein bij appartementen, toegang tot een industrieterrein,een plaatsing bij bruggen en tunnels of een andere toepassing?
 2. De gebruiksfrequentie
  Op basis van de gebruiksfrequentie wordt bepaald of u ‘genoeg’ heeft aan een eenvoudige korte slagboom of dat u voor een hogere kwaliteit variant dient te gaan met een zware aandrijving.
 3. Bescherming tegen vandalisme
  In sommige gevallen is het ook van belang om rekening te houden met bescherming tegen vandalisme. Is het risico op vandalisme bij u groot? Dan wordt aangeraden om een extra sterke slagboom te laten installeren.

De prijs van een slagboom

De prijzen van slagbomen zijn afhankelijk van de kwaliteit. Er zijn goedkopere slagbomen van een lagere kwaliteit op de markt voor minder dan €1.500 (exclusief BTW), maar voor hogere kwaliteit slagbomen tast u wat dieper in de buidel. Voor deze afsluitbomen dient u al snel rekening te houden met een prijs boven de €2.500 ex. BTW. U profiteert dan echter wél van een langere levensduur. 

Deze prijzen omvatten een complete slagboom bestaande uit de kast, een ingebouwde stuurschakeling en een slagboomarm met rode reflecterende strepen. Houd er echter rekening mee dat de installatiekosten en de accessoires hierbij niet zijn inbegrepen.

De verschillen tussen een goedkope en duurdere variant

Waarom zou u meer dan €2.500 betalen als u ook een slagboom kunt krijgen voor minder dan €1.500? Dat is geheel afhankelijk van de situatie waarin de slagboom wordt gebruikt. Het is namelijk niet in alle gevallen nodig om veel te betalen. De verschillen tussen een goedkope en duurdere slagboom zijn als volgt:

Binnenwerk goedkope slagboom

Goedkope variant

 • Eenvoudige lichte motor met directe overbrenging naar de slagboom
 • Gemiddelde levensduur van 10 jaar
 • Beperkte instelmogelijkheden voor snelheid, aansturing van verlichting en veiligheid
 • Beperkte aansluitmogelijkheden voor bedienapparatuur
 • Dunnere plaatdikte van de kast

Duurdere variant

Binnenwerk dure slagboom
 • Een zwaardere motor met een geavanceerde overbrenging waardoor de slagboomarm vloeiend, zonder schokken beweegt en bij de eindstanden wordt afgeremd. 
 • Gemiddelde levensduur van meer dan 15 jaar
 • Ruime instelmogelijkheden voor snelheid, aansturing van verlichting en veiligheid
 • Voldoende aansluitmogelijkheden voor bedienapparatuur
 • Dikkere plaatdikte van de kast

Slagboom installatiekosten en accessoires

De bovengenoemde prijzen betreffen enkel de materiaalkosten voor de oplossing. De installatiekosten en de kosten voor accessoires zijn hier nog niet in meegenomen. Voor een totaalsysteem van een standaard slagboom inclusief installatie en accessoires, kunt u rekenen op een prijs vanaf €7.000. Deze slagbomen zijn bijvoorbeeld te gebruiken bij een parkeerterrein van een appartementencomplex, bedrijventerrein of camping. 

Vraagt de situatie om een zwaardere slagboom of een langere arm? Dan dient u rekening te houden met extra kosten vanaf €4.000.

De installatiekosten voor een slagboom bestaat onder andere uit de plaatsing van prefab betonfunderingen, aanleggen van detectielussen in de rijbaan en het plaatsen/aansluiten/instellen van de slagboom zelf.

Wist u dat u de volledige installatie door Methon kunt laten uitvoeren?

Advies nodig voor de juiste slagboom?

Wanneer u op zoek bent naar de juiste slagboom bent u bij Methon aan het juiste adres. Wij bieden slagbomen in verschillende categorieën aan zodat er altijd een passende slagboom is in uw situatie. Bij een offerte- of adviesaanvraag bij Methon kunnen wij een vragenlijst opsturen zodat wij al uw wensen op een rijtje kunnen zetten en met een passende offerte kunnen komen.

Vrijblijvend advies of een offerte aanvragen?

Vul ons contactformulier in

Geef een antwoord